ZVICËR/ Bëhuni Gati…Ja Rregullat e Reja që Hyjnë në Fuqi nga 9 Dhjetori

Lajme nga Bota


Rastet e reja ditore qëndrojnë me kokëfortësi të larta, rreth 4,000 në ditë në Zvicër me një normë të përgjithshme çështjesh 14-ditore prej 595 për 100,000.

Këshilli Federal do të dëshironte që shkalla e përhapjes së virusit të ulej përpara sezonit festiv për të shmangur vdekjet e mëtejshme dhe tendosjen më të madhe të një sistemi spitalor tashmë të shtrirë.

Kufizimet e reja do të hyjnë në fuqi nga e Mërkura 9 Dhjetor 2020 dhe do të qëndrojnë në fuqi deri në një njoftim tjetër, përcjell tutje albinfo.ch.

Më pak njerëz lejohen në dyqane. Numri i njerëzve të lejuar në një dyqan do të reduktohet në një maksimum prej një personi për 10m2. Rregulla të reja për restorantet

Detajet e kontaktit për të paktën një mysafir për tryezë duhet të regjistrohen, siç është tashmë rasti në kantone të ndryshme. Në prag të Vitit të Ri, koha e mbylljes do të zgjatet jashtëzakonisht nga ora 11:00 në 1 të mëngjesit për të zvogëluar rrezikun e tubimeve private spontane.


Të kënduarit është e ndaluar

Të kënduarit, qoftë brenda ose jashtë, nuk lejohet, përveç në një mjedis familjar ose në shkollat ​​fillore dhe të mesme të ulëta. Ky ndalim përfshin koret dhe kongregacionet në shërbimet fetare dhe festimet e Vitit të Ri që përfshijnë të kënduarit.

Familjet të qëndrojnë të ndara

Këshilli Federal rekomandon fuqimisht që njerëzit nga jo më shumë se dy familje të takohen kur mbajnë tubime private ose kur vizitojnë një restorant për të mbajtur në minimum numrin e kontakteve. Kufiri prej 10 personash zbatohet ende.

Punoni nga shtëpia kur është e mundur

Për të zvogëluar më tej numrin e kontakteve dhe fluksin e njerëzve, rekomandimet për të punuar nga shtëpia duhet të zbatohen më gjerësisht. Këshilli Federal ka rinovuar thirrjen e tij për punëdhënësit për të lejuar stafin të punojë nga shtëpia ku është e mundur dhe për ta bërë sa më të lehtë të jetë e mundur për ata që të mbajnë kontaktet me njerëzit e tjerë në minimum para periudhës festive.

Zonat e skive mund të hapen nëse numrat e rasteve po bien

Nga 22 dhjetori 2020, zonat e skive do të kërkojnë një leje nga autoritetet kantonale në mënyrë që të operojnë. Këto do të jepen vetëm nëse situata epidemiologjike lejon dhe spitalet, shërbimet e gjurmimit të kontakteve dhe vendet e testimit kanë kapacitet të mjaftueshëm. Operatorët e vendpushimeve të skive duhet gjithashtu të vendosin masa të rrepta parandaluese. Qëllimi është të parandalojë përhapjen e virusit në destinacionet turistike, përcjell tutje albinfo.ch.

Nga 9 dhjetori 2020 vetëm dy të tretat e kapacitetit maksimal do të lejohen në të gjitha format e mbyllura të transportit, të tilla si trenat, gondolat dhe teleferikët. Kjo vlen për vendet e ulura dhe të qëndrimit.

Mbulesat e fytyrës duhet të vishen kur jeni në radhë dhe të udhëtoni në të gjitha format e transportit, përfshirë ashensorët e tërheqjes dhe ashensorët e karrigeve. Distanca duhet të ruhet kur të jeni në radhë. Vizitorët në restorantet në zonat e skive do të lejohen brenda ambienteve vetëm nëse ka një tryezë të disponueshme. Rregullat aktuale vazhdojnë të zbatohen për zonat e brendshme dhe të jashtme: klientët duhet të ulen me jo më shumë se katër persona për tryezë, me përjashtim të prindërve dhe fëmijëve të tyre.

Kantonet kanë për detyrë të monitorojnë pajtueshmërinë. Nëse lindin probleme të rëndësishme, operatorëve të vendpushimeve të skive do t’u lëshohet një paralajmërim. Nëse situata nuk korrigjohet, leja do të tërhiqet. Kantonet gjithashtu duhet të sigurojnë një raport tek autoritetet federale mbi numrin e kontrolleve të kryera, numrin e paralajmërimeve të lëshuara dhe lejeve të tërhequra, si dhe mbi kapacitetin spitalor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *