Tajfuni shk atërrimtar po afrohet, miliona banorë të jugut po evakuohen

Lajme nga Bota


Gati dy milionë njerëzve u është kërkuar të lënë shtëpitë e tyre në Japoni mes paralajmërimeve për rreziqe “të paprecedentë” nga një stuhi që po afrohet.

Tajfuni Nanmadol pritet të bjerë në tokë në ishullin Kyushu.

Erërat mund të arrijnë shpejtësinë 250 km/h (155 mph) dhe në disa zona mund të ketë 500 mm (20 inç) reshje në vetëm 24 orë.


Një “al arm special” është në fuqi për Kyushu, me paralajmërime për rrë shqitje dheu dhe përmb ytje. Shërbimet e trenave dhe fluturimet janë anuluar. Agjencia Meteorologjike e Japonisë tha se tajfuni do të sillte shira të rrë mbyeshëm, stuhi përgjatë bregut dhe erëra aq të fuqishme sa që ekzistonte rreziku që shtëpitë të mund të shemben.

Tajfuni pritet të përfshijë pjesën tjetër të Japonisë në ditët në vijim.

Kyushu është më jugori nga katër ishujt që përbëjnë pjesën kryesore të Japonisë dhe ka një popullsi prej më shumë se 13 milionë njerëz.

Ky është al armi i parë special i lëshuar ndonjëherë jashtë prefekturës Okinawa, e cila përbëhet nga ishujt më të vegjël dhe të largët në Detin e Kinës Lindore, raporton Japan Times.


Sapo tajfuni të arrijë në tokë, pritet të kthehet në veri-lindje dhe të lëvizë lart përmes Japonisë qendrore drejt Tokios.

Gjithashtu pritet të ruajë një pjesë të madhe të fuqisë së saj edhe pasi të bjerë në tokë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.