Shqiptarët Këtë Bimë Që Gjendet Kudo E He Dhin Poshtë, Por Bën Mrekulli

Lajme nga Bota

Halat e freskëta të bredhit lëshojnë një lëng të lehtë me shije të ngjashme me atë të limonit, ndërsa ato të bredhit të vjetër do të lëshojnë një lëng më të fortë, paksa më të hidhur dhe të plotë.


Gjethet halore të bredhit përmbajnë shumë vitaminë C, minerale dhe beta karoten. Halat e freskëta, sythat e boçeve dhe degët e bredhit të bardhë ose atij të zi, të dy të gjendur në Shqipëri, së bashku kanë funksione bimore, madje përdorimet e tyre arrijnë deri aty sa të përdoren edhe në fe rmentimin e bi rrave ar tizanale.


Gonxhet e freskëta të halave të bredhit kanë ngjyrën më të bukur. Sipas kërkimeve, ato kanë një nivele të jashtëzakonshme të përmbajtjes së vitaminës C. Nëse i thani ose i ruani në ngr irje, këto gjethe halore do t’ju japin vitaminën e nevojshme dhe do të luf tojnë in flamacionet në or ganizëm.

Gjethet halore përmbajnë ka rotenoidë dhe janë të pasur me minerale si ka liumi dhe ma gnezi. Që në kohërat e lashta, këto maja të mp rehta të gjelbra janë përdorur për largimin e ko llës dhe shë rimin e fytit, sidomos gjatë periudhës së dimrit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.