Ka ndodhur diçka me pilotin? Nuk ka problem! Njihuni me aeroplanin privat që tani mund të aterrojë me saktësi, vetëm me shtypjen e një butoni

Lajme nga Bota

“Unë zbarkova një aeroplan kohët e fundit. Unë nuk jam pilot. Dhe kurrë nuk kam marrë një mësim për një profesion të tillë. Në fakt, kurrë nuk do të kisha prekur një kontroll aktiv në një aeroplan. Por ulja e këtij aeroplani të veçantë ishte e lehtë”.

Kështu e fillon shkrimin e tij në Business Insider, autori David Slotnick, duke treguar karakteristikat e një aeroplani vërtet të veçantë.

Siç ka shkruar ai Cirrus Vision Jet është tashmë aeroplani më i arritshëm privat në botë.

Një aeroplan i ri kushton rreth 2 milionë dollarë, një çmim i mirë ky në krahasim me rivalët e tij – madje më i liri!

Me një motor të vetëm, trup të përbërë dhe vetëm një pilot të nevojshëm për të fluturuar atë, ai është një aeroplan i fuqishëm.

Dhe një tipar i ri i zbuluar javën e kaluar e bën aeroplanin edhe më tërheqës: një sistem automatik i uljes automatike.

Siç ka thënë autori, përcjell Telegrafi, Sistemi Autoland i Kthimit të Sigurt, i projektuar nga Garmin, mund të ulë aeroplanin vetëm me shtypjen e një butoni të madh të kuq, të arritshëm nga çdo pasagjer.

Kur aktivizohet, sistemi merr automatikisht kontrollin e aeroplanit, përcakton aeroportin më të afërt dhe më të përshtatshëm, analizon një rrugë fluturimi në raport me kushtet e motit, ndërtesave dhe terrenit, njofton kontrollin e trafikut ajror, fluturon aeroplanin në pistën e zgjedhur, ndërsa shmang aeroplanët e tjerë, dhe sjell “butësisht” aeroplanin në tokë, duke ardhur në një ndalesë në fund të pistës, ku shërbimet e urgjencës janë duke e pritur.

Ky nuk është tipari i parë automatik i uljes, por ajo që e bën atë revolucionar është se ai mund të marrë kontrollin e plotë të fluturimit që nga momenti i aktivizimit.

Butoni i “kthimit të sigurt” ndodhet në tavanin midis pilotit dhe ulëseve prapa. Nëse diçka i ndodh pilotit – supozojmë një urgjencë mjekësore, pasagjerët mund të shohin menjëherë dhe të arrijnë butonin.

Sisteme të tjera në aeroplanët komercialë mbështeten në ndërhyrje të vazhdueshme nga pilotët si një sistem tradicional autopilot.

Por kjo është unike në atë që një pasagjer mund ta aktivizojë atë, dhe nuk kërkohet kurrfarë ndërhyrje e pilotit.

Sipas të dhënave, bëhet fjalë për një aeroplan të vogël, me rreth gjerësi prej rreth 12 metrash, gjatësi prej rreth 9,5 metrash.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *