Ekspertët paraIajmërojnë: Klima po ndryshon do ndodhin dhe më shpesh

Lajme nga Bota

Përmbytjet kata strofike të tilla si ato që god itën Evropën kohët e fundit mund të bëhen shumë më të shpeshta për shkak të ngrohjes globale.

Studimi i fundit i realizuar nga Universiteti “Newcastle” në Britani tregon se stuhitë në lëvizje të ngadaltë mund të bëhen 14 herë më të zakonshme në tokë deri në fund të shekullit dhe në fund mund të çojnë në një kat astrofë.


Sa më ngadalë të lëvizë një stuhi, aq më shumë shi shkakton në një zonë të vogël dhe aq më i madh është rr eziku i përmb ytjeve serioze. Studiuesit tashmë e dinë që temperaturat e larta të ajrit të shkaktuara nga kri za e klimës nënkuptojnë që atmosfera mund të mbajë më shumë lagështi, e cila nga ana tjetër ka çuar në reshje më ekstreme.

Intensiteti dhe shkalla e përmbytjeve të fundit në Europën Perëndimore, në të cilën vdiqën rreth 200 njerëz, kanë tro nditur shkencëtarët e klimës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *