Ae dini arsyen pse disa njerëz dr idhen papritur në gjumë, ja çfarë do të thotë kjo për shëndetin e tyre

Lajme nga Bota

A ju ka ndodhur ndonjëherë të zgjoheni duke u dr idhur, sikur t’ju kenë hedhur nga shtrati? Apo sikur kenir ënë nga një lartësi e madhe mbi shtratin tuaj?


Pothuaj 70 përqind e njerëzve i përjetojnë këto që njihen si “start i gjumit”. Kjo parasomnia ndodh vetëm gjatë gjendjes hipnagogjike, që është periudha tranzitore mes zgjimit dhe gjumit.
Atëherë, pse ndodh kjo?

Ky fenomen është tejet i zakonshëm, por çuditërisht, shkencëtarët vetëm tani po fillojnë të kuptojnë se çfarë e shkakton atë. Ju mund të mendoni se ndoshta diçka e zhurmshme ka ndodhur në dhomë dhe që ajo ju zgjoi, por nuk është domosdoshmërisht kështu.

Shkencëtarët kanë vërejtur se “dr idhja hipnike” ndodh më së shpeshti kur bini në gjumë shumë shpejt, pas një lodhje të madhe. Në fazat fillestare të gjumit, ritmi i zemrës dhe frymëmarrja juaj ngadalësohen shpejt. Por nganjëherë kur jeni tepër të lodhur, tru ri ecën shumë shpejt përmes kësaj faze të gjumit, duke e ngatërruar vetveten dhe duke menduar se trupi dhe sistemet e tij kryesore dështojnë dhe se po vd isni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *